Business Internaţional

Afaceristii cehi se tem ca vor fi ruinati de reforme

16.01.2003, 00:00 10

Una dintre cele mai mari asociatii ale oamenilor de afaceri din Republica Ceha a emis un avertisment ca in jur de 30% din persoanele care lucreaza pe cont propriu ar putea sa-si piarda sursa de venit in cazul in care vor intra in vigoare o serie de reforme propuse de actualul guvern, relateaza Prague Business Journal.
Presedintele acestei asociatii, Bedrich Danda, a spus saptamana trecuta ca reformele pentru finantele publice si plata concediilor medicale ar putea forta 100.000 din cele 460.000 de persoane care lucreaza pe cont propriu sa aleaga sa fie someri decat sa continue lupta pentru supravietuire.
"Multe afaceri de dimensiuni mici nu vor fi capabile sa acopere aceste noi cheltuieli si este foarte probabil sa nu reuseasca sa supravietuiasca", a spus Danda. "Este o combinatie letala", a spus el referindu-se la cele doua proiecte de lege.
Ministrul finantelor Bohuslav Sobotka a prezentat saptamana trecuta proiectul sau de reforma a finantelor publice. Ministrul Muncii si al Securitatii Sociale Zdenek Skromach a facut public si el pachetul sau de reforma pentru plata concediilor medicale.
Skromach vrea ca angajatorii sa suporte intre 25% si 50% din platile pentru concediile medicale ale angajatilor pentru primele trei zile de absenta. Angajatorul trebuie sa suporte integral platile din a patra pana in a 21-a zi de absenta.
In prezent aceste plati sunt facute integral de catre stat. Noul nivel al taxarii nu a fost mentionat in propunerea prezentata saptamana trecuta si urmeaza sa fie determinat dupa dezbaterile generale asupra proiectului de reforma.
Skromach a spus insa ca angajatorii vor avea posibilitatea sa li se ramburseze banii platiti pentru concediile medicale ale angajatilor lor si ca vor fi oferite disconturi pentru asiguraea de sanatate a angajatilor.
Noua lege are scopul de a limita abuzul de concedii de sanatate care este foarte raspandit in Cehia.
Multi angajati isi iau multe zile libere chiar daca nu este necesar pentru ca stiu ca exista medici care vor accepta sa le dea o adeverinta mdicala, chiar daca sunt sau nu bolnavi. Unii sefi le spun chiar angajatilor sa-si ia o zi libera atunci cand nu este prea mult de lucru pentru ca stiu ca statul plateste.
Ministerul vrea ca aceste adeverinte sa fie mult mai greu de obtinut prin autorizarea numai a anumitor medici de ale elibera.
Skromach a spus ca marirea taxelor pentru asigurarile sociale si sanatate ale angajatilor pe cont propiu este justa pentru ca in sistemul actual taxele platite de acestia sunt de patru ori mult mai mici decat ale angajatilor obisnuiti.
O alta masura a guvernului care a intampinat opozitie din partea firmelor de dimensiuni mici a fost cea cu privire la garantiile bunurilor comercializate.
Incepand cu 1 ianuarie, comerciantii trebuie sa ofere garantii la bunuri de cel putin doi ani, comparativ cu perioada minima de garantie de pana acum, care era de sase luni.
Noua lege, care a fost preluata din legislatia de protectie a consumatorilor din Uniunea Europeana, se va aplica la toate bunurile indiferent daca sunt vandute la un butic sau la un hipermarket.
Insa, in timp ce un mare centru comecial are puterea de a forta producatorii sa asigure garantia de doi ani in favoarea lor, cei mai multi comercianti mici nu o au. Marii producatori isi vor reduce ofertele pentru magazinele mici daca acestea vor insista sa returneze sau sa inlocuiasca bunurile cu defecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO