Business Internaţional

Bursele europene, din rau in mai rau

26.03.2001, 00:00 9


Pe pietele bursiere internationale, situatia incepe sa devina din ce in ce mai tensionata, avand in vedere pierderile pe care le inregistreaza actiunile din intreaga lume.

Caderea burselor americane s-a repercutat si asupra pietelor financiare din Europa Occidentala, in conditiile in care increderea investitorilor in estimarile firmelor si organizatiilor mondiale privind cresterea economica din acest an s-a diminuat considerabil.

Desi Rezervele Federale, banca centrala a Statelor Unite, a redus dobanzile cu 0,5%, pana la 5%, investitorii americani nu au primit prea favorabil aceasta decizie, considerand ca, pentru stoparea declinului, sunt necesare masuri mult mai drastice. Influentate de evolutiile de peste Ocean, bursele europene au inregistrat scaderi semnificative, iar analistii se tem ca, in ciuda usoarei reveniri din ultima sedinta a saptamanii, perioada neagra nu s-a terminat inca.

"Lucrurile arata din ce in ce mai rau" declara Reiner Triltsch, seful departamentului de investitii din cadrul WestAM's International Equity Group din Dallas. "Investitorii distrug aproape tot ce s-a castigat in ultimul timp" in Europa, la fel ca si in Statele Unite, a adaugat analistul.

Unii manageri ai fondurilor de investitii considera ca pierderile reflecta primele semne ale diminuarii interesului pentru actiuni. "Acest lucru este probabil un rau necesar - o capitulare pe piata" afirma si Rob Radlaar, manager de portofoliu la Robeco.

Cu toate ca unele actiuni deja par mai ieftine in raport cu obligatiunile, piata nu a ajuns inca la nivelul minim. Avand in vedere posibilitatile burselor de depasire a unor limite normale de variatie - atat in sens pozitiv, cat si in sens negativ - "un declin de inca 10-15% este usor de preconizat", a adaugat Radlaar.

"Noi ne confruntam acum cu efectele revizuirii negative ale profiturilor. Dar aceasta situatie intervine la aproape trei luni dupa ce investitorii americani au avut de suferit de pe urma incetinirii cresterii" a declarat Mike Young, director in cadrul sucursalei Goldman Sachs din Londra.

"Probabil ca scaderea nu va fi la fel de mare ca in SUA, dar va avea un impact mai mare in preturile actiunilor, tocmai pentru ca nu a fost la fel de bine anticipata ca in Statele Unite" a adaugat acesta.

"In mod sigur Europa este afectata, dar nu va intra in recesiune, precum SUA, daca BCE va grabi reducerea dobanzilor" a declarat To Teun Draaisma, strategist la Morgan Stanley Dean Witter & Co. din Londra.


BCE va scadea dobanzile, chiar daca inflatia ramane o amenintare

Membrii Comitetului de Politica Monetara al Bancii Central Europene (BCE) iau in considerare diminuarea cat mai rapida, probabil chiar in aceasta saptamana, a dobanzilor, pe fondul deteriorarii conditiilor economice pe plan mondial care ar putea afecta cresterea din zona euro, informeaza Financial Times.

Declaratiile lui Jean-Claude Trichet, guvernatorul bancii centrale a Frantei si unul dintre cei mai influenti membri ai conducerii BCE, si ale lui Otmar Issing, economistul-sef al BCE, marcheaza o schimbare a atitudinii liderilor politicii monetare fata de reducerea ratelor de dobanda.

Pana saptamana trecuta, BCE afirma ca incetinirea economiei americane nu va afecta prea mult cresterea economica din Europa.

BCE nu a scazut pana acum dobanda, dupa exemplul Rezervelor Federale si a celorlalte banci centrale, din cauza inflatiei din zona euro, care a depasit obiectivul preconizat de 2%. Dar, la sfarsitul saptamanii trecute, Trichet a afirmat ca banca nu mai este ingrijorata de perspectivele cresterii presiunilor inflationiste.

"Desi acum o luna, o luna si jumatate, urmaream cu mare atentie rata inflatiei, in prezent nu mai suntem atat de preocupati de evolutia acesteia" a declarat acesta.

Pe de alta parte, Issing a afirmat ca banca isi va reduce estimarile privind cresterea economica din Europa, pe fondul incetinirii observate in economia Statelor Unite.

"Mediul economic international s-a inrautatit. Economiile mondiale, in special cea japoneza si cea americana, se confrunta cu situatii foarte proaste, astfel ca previziunile noastre trebuie refacute", a declarat economistul BCE.

Comentand declaratiile celor doi, Paul Meggyesi, director al cercetarii in domeniul valutar la sucursala Deutsche Bank din Londra, a spus: "Astfel se deschide drumul unei reduceri a dobanzii".

Cu toate acestea, liderii UE si-au mentinut tonul optimist privind perspectivele economiei europene cu ocazia summit-ului de la Stockholm.

"Europa este principala zona mondiala de stabilitate si crestere economica" a declarat Lionel Jospin, prim-ministrul Frantei. Pedro Solbes, comisionarul UE pentru afaceri economice si monetare, a adaugat: "Europa este cea mai sigura regiune a lumii dezvoltate pentru moment, iar acest lucru va fi recunoscut si de pietele financiare mai devreme sau mai tarziu".

BCE este singura banca centrala importanta care nu a redus dobanzile in acest an, iar pietele de capital au considerat ca aceasta asteptare va influenta negativ cresterea din zona euro.

Economistii din sectorul privat cred ca banca va micsora rata de referinta a dobanzii (mentinuta la 4,75% din octombrie) cu cel putin 0,25%, cu ocazia sedintei de joi, sau cel mai tarziu pe 11 aprilie.

Christel Aranda-Hassel, economist la Credit Suisse First Boston, estimeaza chiar ca BCE va reduce dobanda cu 0,5%, cum a facut in aprilie 1999.

Diminuarea dobanzilor insa va veni putin cam tarziu pentru Germania, cea mai mare economie din zona euro, a carei crestere a fost aproape de zero in ultimul trimestru al anului trecut.

Posibilitatea acestei decizii a impulsionat moneda unica pe pietele financiare, euro apreciindu-se cu aproape un cent, inchizand la 0,892$, in sedinta de vineri, dupa o cadere accentuata in zilele precedente, cand a inregistrat minimul acestui an. De asemenea, bursele europene au inchis in crestere, dupa o saptamana dezastruoasa.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO