Business Internaţional

Compania aeriana Malev din Ungaria se intoarce la stat

01.03.2010, 00:00 115

Ungaria a preluat o participatie de 95% in cadrul companieiaeriene nationale coplesite de datorii Malev, practicrenationalizand compania la doi ani dupa privatizarea acesteia,scrie AFP.

"Statul ungar a majorat capitalul companiei aeriene cu 25,2miliarde de forinti (93 de milioane de euro), in parte sub forma decash si in parte transformand datoriile catre stat", a anuntatMinisterul ungar de Finante.

Statul ungar va inlocui banca de dezvoltare de stat rusaVnesheconombank in pozitia de actionar majoritar al companiei.

Banca detinea aceasta pozitie de anul trecut dupa preluarea uneiparticipatii vandute catre AirBridge a miliardarului rus BorisAbramovici in 2007.

"In urma acordului incheiat, statul va detine 95% din companie,restul de 5% apartinand AirBridge", conform Ministerului ungar deFinante. Malev a fost ultima data privatizata in 2007, odata cuvanzarea unei participatii de 99,95% catre AirBridge.

Vnesheconombank va plati 32 de milioane de euro sub forma degarantii bancare Ungariei si va transforma creditele existente"relativ nefavorabile" ale Malev in credite cu rate mai scazute aledobanzii. Guvernul ungar va pune in aplicare "un amplu plan derestructurare", incluzand disponibilizari, in incercarea de areaduce Malev pe profit pana in anul 2012.

Martin Gauss va ramane in pozitia de director executiv alcompaniei. 10 mil. euro au fost injectate in cadrul Malev in martieanul trecut, insa compania nu si-a revenit, datoriile acesteiaurcand la 70 mld. forinti (260 mil. euro) pana la mijlocul anului2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO