Business Internaţional

Evolutia slaba a actiunilor Home Depot reduce salariul directorului executiv

04.10.2006, 18:44 67

Directorul executiv al Home Depot, Robert Nardelli, s-ar putea alege cu o reducere consistenta de salariu in urma nemultumirii manifestate de investitori.
Bonnie Hill, directorul departamentului de recompensare din cadrul retelei americane de bricolaj Home Depot, sustine ca dupa intalnirea actionariatului, pachetul salarial al lui Nardelli ar putea fi supus unor modificari. Actiunile Home Depot au scazut cu 15% din decembrie 2000, cand Nardelli, 58 ani, a fost desemnat CEO, reducand valoarea de piata a grupului din Atlanta cu circa 27 de miliarde de dolari (21 mld. euro), scrie Bloomberg.
"Totul va fi reexaminat", a spus Hill, 64 ani, intr-o convorbire telefonica de la Los Angeles pe 11 septembrie. "In mod cert vor avea loc unele schimbari. Actionarii vor sa vada ca s-a realizat ca exista o problema." Ea a spus ca directorii vor reexamina principiul conform caruia sunt apreciate valoric performantele executivilor.
Pe parcursul celor sase ani de cand este la conducerea lantului comercial, Nardelli a modernizat magazinele, a diversificat gama de produse, a adus imbunatatiri infrastructurii informationale si a extins activitatea lantului pe piete noi. El a fost recrutat de catre Kenneth Langone dupa ce Nardelli a fost invins de Jeffrey Immelt in lupta pentru pozitia de CEO al General Electric. In medie, veniturile au crescut cu 12% pe an, in timp ce veniturile pe actiune s-au majorat in fiecare an cu circa 20%.
Actiunile Home Depot au scazut cu 9,6% in cursul acestui an. Ultima depreciere semnificativa a fost de 64 de centi sau 1,7%, fiind tranzactionate cu 36,58 dolari la bursa din New York, dupa ce Gary Balter, analist la Credit Suisse, a coborat calificativul actiunilor la "neutru" de la "foarte bun" din cauza incetinirii pieteii imobiliare, care ar putea micsora cererea pentru produsele pentru amenajarea locuintelor.
In cadrul intalnirii anuale din 25 mai, cel putin 30% din voturile actionarilor si-au exprimant intentia de a nu insista asupra micsorarii salariului lui Nardelli.
"Intr-o oarecare masura ti se face mila de directorii in astfel de situatii", a spus Walter Todd, managerul unui fond de 836 de milioane de dolari al Greenwood Capital Associates. "Insa adevarul e ca Nardelli este platit prea bine pentru un tip demn de compatimire."
"Sunt multumit de salariul pe care il am", a declarat Nardelli. "Voi intelege daca in cazul unei scaderi a performantei se vor face unele ajustari ale pachetului salarial", a continuat el.
Analistii considera ca in viitorul apropiat veniturile grupului vor creste cu circa 14%, cea mai mare crestere din ultimii cinci ani, in timp ce profitul se va majora cu 6%, cel mai mic nivel din ultimii zece ani. In schimb cel mai apropiat concurent al Home Depot, Lowe's, va avea o crestere a vanzarilor de 11% si o crestere a profitului de 14%, spun analistii. Ambele rezultate ar fi cele mai mici din ultimii zece ani. Pe parcursul acestui an, actiunile Lowe au scazut cu circa 13%.
Ultima majorare salariala primita de Nardelli a fost facuta in 2003, moment in care s-a pus capat dependentei cresterii salariale de evolutia castigurilor pe actiune, care includea si evolutia indicelui bursier S&P Retail. "Evolutia actiunilor nu poate fi controlata in totalitate de directorul executiv", a spus Hill, fost decan din cadrul Universitatii din Virginia.
CEO-ul a fost insa platit in baza reusitelor financiare, inclusiv cele 20,4% de crestere a veniturilor pe actiune, a cresterii nete a vanzarilor cu 11,5%, cresterea de 3,8% fata de vanzarile altor magazine de profil si cresterea numarului de tranzactii cu 5,6%. Au mai fost si alti indicatori ca "performante deosebit de lider si vizionar" care au contribuit la veniturile sale totale de 36,9 milioane de dolari (29 mil. euro) din anul 2005.
Insa datele oferite de Standard & Poor's (S&P) arata ca incepand cu ianuarie 2001, actiunile Home Depot nu au ajutat la cresterea indicelui S&P 500 sau a indicelui S&P Retail. Spre exemplu, daca un investitor ar fi cumparat actiuni Home Depot in valoare de 100 de dolari in 2001, in momentul de fata actiunile sale ar fi valorat 92,77 dolari, fata de 102,99 dolari ce reflecta evolutia indicelui S&P 500 sau 150 de dolari, pe baza indicelui S&P Retail.
"Stiind ca sub conducerea lui Bob Nardelli numarul clientilor s-a micsorat, a crescut aversiunea angajatilor fata conducere, iar actionarii au ramas dezamagiti, se poate spune ca salariul sau este exagerat", a spus Paul Lapides, directorul centrului de conducere corporativa din cadrul universitatii din Kennesaw, Georgia.
Home Depot nu a reusit nici macar sa depaseasca performantele concurentului Lowe. In timp ce veniturile Home Depot au crescut cu 78% sub conducerea lui Nardelli, incasarile Lowe au crescut cu 130%. Veniturile din active au crescut pentru Lowe de la 7,94% la 12,10%, in timp ce randamentul la acelasi capitol al Home Depot abia a inregistrat un mic avans, de la 13,42% la 13,98%.
O alta involutie a fost inregistrata la capitolul satisfactia clientilor. Ratingul lantului Home Depot privind relatiile cu clientii a scazut de la 75 la 67 puncte pe parcursul conducerii lui Nardelli, sustine centrul American Custormer Satisfaction din cadrul Universitatii din Michigan. In aceeasi perioada de timp, ratingul Lowe a crescut de la 75 la 78 de puncte.
Home Depot planuieste angajarea a peste 1.000 de persoane pentru magazinele sale din Statele Unite pentru a incuraja vanzarile, a caror rata de crestere a incetinit considerabil in ultima perioada.
Oficiali ai companiei au spus ca vor creste cheltuielile magazinelor cu circa 350 mil. dolari (275 mil. euro), suma care va acoperi remunerarea a 5,5 milioane de ore de lucru aditionale din a doua jumatate a anului.
In cursul anului trecut, CEO-ul Lowe, Robert Niblock, a avut castiguri salariale in valoare de 9,3 milioane de dolari, adica aproximativ un sfert din recompensa anuala a lui Nardelli. Lee Scott, CEO-ul Wall-Mart, a avut in 2005 castiguri in valoare de 15,7 milioane de dolari, mai putin de jumatate din suma castigata de Nardelli, dupa ce compania a inregistrat cea mai mica crestere a profitului, de 9,4%. Profitul Home Depot pentru 2005 a crescut cu 16,7%.
Cand Langone l-a recrutat pe Nardelli, acesta din urma tocmai pierduse cursa cu Jeffrey Immelt pentru sefia General Electric, motiv pentru care a fost considerat o mare achizitie.
In momentul desemnarii lui Nardelli in functia de CEO, compania Home Depot avea 22 de ani de activitate si o retea de 1.087 de magazine. Cu putin timp inainte de venirea sa, compania a ratat nivelul profitului previzionat din cauza scumpirii preturilor la produsele energetice.
Retailerul l-a premiat pe Nardelli cu 3,5 milioane de optiuni de cumparare de actiuni Home Depot, evaluate la 57,9 milioane de dolari, pentru ca a renuntat la pozitia oferita in cadrul General Electric. Langone, fostul presedinte al comisiei de remunerare din cadrul bursei de la New York, a fost in spatele acordarii directorului bursei, Richard Grasso, a pachetului salarial de 190 de milioane de dolari, actiune care in prezent este subiectul unui proces.
Intr-un interviu acordat in martie 2004, Langone a spus ca, dupa parerea lui, Nardelli a salvat Home Depot.
"Desi pare a fi o apreciere emotionala, consider ca am parte de toate dovezile necesare pentru a sprijini aceasta afirmatie. Nu s-a recurs la solutionari rapide si superficiale, nu s-a renuntat la activele Home Depot, nu au fost reduse sumele destinate promovarii."
Pierderea postului de CEO la General Electric l-a facut pe Nardelli mai bogat decat pe finalistul concursului, Jeffrey Immelt, conform datelor oferite de Salary.com. Castigurile lui Nardelli pentru ultimii trei au totalizat 98,9 milioane de dolari, in timp ce Immelt a castigat doar 31,8 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO