Business Internaţional

Garanti vrea alianta cu o banca straina

27.05.2001, 00:00 12



Una dintre cele mai mari banci din Turcia, Garanti, care este prezenta si in Romania prin UGBI Bank, a confirmat ieri ca negociaza cu mai multe banci straine in vederea incheierii unui eventual parteneriat, informeaza Mediafax.

Comunicatul dat publicitatii de Garanti intervine dupa ce cotidianul turc Sabah a semnalat interesul Banca Intesa din Italia pentru Garanti. Potrivit comunicatului bancii, institutii financiare straine sunt interesate de Garanti, dar a€oin momentul actual, nu exista nici o evolutie care sa necesite un comunicat public".

In prezent, chiar bancile mari din Turcia, precum Garanti, se afla sub presiuni, solicitandu-se majorarea capitalului lor si alinierea la noi standarde de transparenta, dupa cele doua crize devastatoare din ultimele sase luni.

Multe banci de importanta mai redusa au fost grav afectate de crizele economice si financiare si se afla in administrare judiciara, fiind pregatite pentru vanzare.

Potrivit Sabah, Banca Intesa ar dori sa preia un pachet de 35% din actiunile Garanti.

Surse bancare au declarat ca discutiile se afla inca intr-un stadiu preliminar. "Garanti se incadreaza in planurile bancii Intesa pentru Balcani", a declarat un bancher. "Dar nu cred ca s-a ajuns inca la ceva concret. Dupa cate stim, si alte banci europene sunt interesate de Garanti", a adugat el.

Garanti este prezenta indirect, prin intermediul sucursalei din Amsterdam si pe piata bancara romaneasca, prin United Garanti Bank International (UGBI Bank).

Daca Banca Intesa va prelua Garanti, implicit ar intra si in Romania, in conditiile in care sistemul bancar romanesc este din ce in ce mai atractiv pentru bancile italiene.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO