Business Internaţional

Noile economii din UE au surclasat "vechea Europa" in trimestrul intai

14.06.2004, 00:00 13

La numai o luna dupa ce au aderat la Uniunea Europeana, noile state membre din Europa Centrala si de Est au raportat un inceput de an solid din punct de vedere al cresterii economice, in conditiile in care producatorii nationali profita de redresarea pietelor de export.
Polonia s-a aflat in fruntea celor mai mari noi state membre, cu o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,9% in primul trimestru, fata de perioada ianuarie-martie 2003, performanta sa fiind cea mai buna din ultimii sapte ani.
Slovacia a inregistrat un progres de 5,5% al PIB in primul trimestru, Ungaria - o crestere economica de 4,2%, iar Republica Ceha - o crestere a PIB de 3,1%, toate cele patru tari depasind rata medie de expansiune consemnata in zona euro, de 1,3%.
Economistii considera ca, in unele state central si est-europene, cu deosebire in Polonia, cresterea de la inceputul anului a fost impulsionata de un val de achizitii declansat de temerile privind majorarea preturilor si impozitelor in urma aderarii la UE, tendinta urmand sa se atenueze usor in cursul anului.
Cu toate acestea, regiunea are sanse sa depaseasca ritmul dezvoltarii economice din "vechea" UE in acest an, mai ales datorita progresului impresionant al productiei si exporturilor, sustinut in mare parte de redresarea Germaniei - cea mai mare economie a Europei si principala piata de desfacere pentru regiunea central-europeana.
Exporturile semnificative reflecta partial transferul de fabrici si locuri de munca intreprins de companiile internationale in Europa Centrala si de Est, unde forta de munca ramane de cateva ori mai ieftina decat in Europa de Vest, taxele si impozitele sunt adesea mai reduse, iar conditiile mediului de afaceri s-au ameliorat.
Industria auto este un exemplu in acest sens, constructorii auto germani, francezi, japonezi si sud-coreeni investind miliarde de euro pentru a construi in regiune unele dintre cele mai eficiente si moderne uzine de pe continent.
"Revirimentul sectorului industrial din Europa Centrala si de Est demonstreaza nivelul inalt de competitivitate internationala. Acest lucru sugereaza ca expansiunea economica din noile state membre ale UE va ramane solida", a apreciat Marianne Kager, economist-sef la Bank Austria Creditanstalt.
Produsele electronice, echipamentele electrice si industria chimica beneficiaza si ele de transferul productiei catre Est.
Cu niveluri ale veniturilor in general mai mici de jumatate din media UE, noile state membre trebuie sa sustina ritmul alert al cresterii economice timp de mai multe decenii daca doresc sa micsoreze substantial distanta care le separa de vecinii occidentali mai prosperi.
Cele trei state baltice si-au inceput si ele in forta existenta in cadrul UE, Letonia consemnand o crestere economica de 8,8% in primul trimestru, Lituania - de 7,7% si Estonia - de 6,8%.
De asemenea, Bulgaria si Romania, care spera sa adere in 2007, se asteapta la cresteri economice de minim 5% in anul curent.
Desi exporturile sunt principalul motor al cresterii in regiune, analistii au salutat semnalele privind conturarea unor noi piloni ai dezvoltarii economice, precum relansarea investitiilor corporatiste in Ungaria, Polonia si Cehia, si redresarea consumului in Polonia si Slovacia, dupa o perioada de stagnare din cauza somajului ridicat.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO