Business Internaţional

Noile reglementari ale Eurostat dau peste cap planurile bugetare ale Poloniei

03.03.2004, 00:00 22



Deficitul bugetar al Poloniei ar putea creste dupa ce expertii in contabilitate ai Uniunii Europene au interzis guvernelor sa includa in categoria veniturilor bugetare platile reprezentand contributii pentru pensiile de stat.



Decizia Eurostat, institutul de statistica al UE, ar putea forta Polonia sa-si revizuiasca tinta privind deficitul bugetar, stabilit pentru acest an la 5,3% din Produsul Intern Brut (PIB).



"Departamentul care gestioneaza planul public de pensii trebuie sa intre in categoria institutiilor financiare publice. Contributiile incasate si platile efectuate nu sunt venituri sau cheltuieli publice si nu au nici un impact asupra deficitului sau excedentului deficitului public", au afirmat reprezentantii Eurostat, potrivit Bloomberg News.



Reglementarile se refera la actualele state membre ale UE, precum si la cele 10 state care se vor alatura Uniunii in luna mai a acestui an.



Anul trecut, Polonia a utilizat surplusul de 1,7% din PIB al fondurilor "deschise" de pensii pentru a-si diminua deficitul bugetar pana la un nivel de 4,3% din PIB, potrivit unei declaratii a Comisiei Europene. Estimarile Comisiei, care indica un deficit de 5,9% din PIB pentru 2004, nu tin seama de noua reglementare a institutului european de statistica.



Decizia Eurostat amplifica presiunile asupra premierului polonez Leszek Miller, caruia i se cere sa aduca deficitul public mai aproape de nivelul de 3% din PIB.



Cel mai important partid de opozitie din Polonia a anuntat acum doua zile ca va respinge proiectul guvernului de a diminua cheltuielile publice cu 13,9 miliarde de dolari pana in 2007.



"Nu vom accepta acest plan, prin care deficitul urmeaza a fi redus prin diminuarea cheltuielilor sociale si prin majorarea tuturor impozitelor. Mai mult, planul nu prevede diminuarea cheltuielilor administrative", a afirmat Jan Rokita, reprezentant al opozitiei.



"Planul nu va duce la limitarea datoriei publice a Poloniei sub 60% din PIB", a mai spus Rokita.



Statele care vor sa adopte moneda unica europeana trebuie sa inregistreze, printre altele, un deficit public de cel mult 3% din PIB si o datorie publica de maxim 60% din PIB.



Primul ministru polonez a amenintat ca va demisiona daca planul sau, care are ca scop diminuarea deficitului public pentru a respecta cerintele UE, nu va fi adoptat.



Efectele acestei batalii in plan politic s-au reflectat in evolutia zlotului, care a pierdut 12 procente fata de dolar din momentul in care autoritatile au aprobat deficitul bugetar pe acest an.



Ieri, zlotul se tranzactiona la 3,92 unitati/dolar, apreciindu-se fata de minimul de 4,94 unitati/dolar inregistrat in cursul zilei de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO