Business Internaţional

Optimism la OECD pentru cehi si slovaci

13.05.2004, 00:00 9

Conform prognozelor bi-anuale ale  OECD despre tarile membre UE, Cehia ar trebui sa inregistreze o crestere de 3,4% a PIB-ului in 2005, insotit in ascensiune si de un procent inflationist de 2,5%.
Pentru anul in curs, previziunile pentru Cehia ridica cresterea PIB-ului la 3,15, iar inflatia la o rata de 3%.  Pentru anul 2005, optimismul prognozei se bazeaza pe "exporturile puternice, bazate pe investitiile straine directe", dupa cum se arata in raport. Consumul privat a crescut la 5,4% in 2003, dar avantul va fi incetinit de reducerile bugetare, cresteri lente ale salariilor lucratorilor din sectorul public si cresterea preturilor la bunurile de consum. OECD estimeaza consumul privat la 3,3% pentru 2004 si 3,2% pentru 2005.
In privinta reformelor, masurile de consolidare fiscala nu au fost pe masura asteptarilor OECD, care mai  recomanda acestei tari politici monetare care sa tina departe fluctuatiile preturilor de inflatie, cu interventii anti-inflationiste oportune din partea autoritatilor.
Pe de alta parte, tara inrudita, Slovacia,  a primit din partea OECD o previziune de 4,3% crestere PIB in 2004 si de 4,8% in 2005, bazata tot pe exporturi.  Cerintele organizatei insista pe un nivel scazut al inflatiei, cresterea consumului casnic, si o scadere sensibila a somajului. In 2003, deficitul bugetului se gasea la 3,6% din PIB. Temporar, se estimeaza o crestere, dar guvernul spera sa o reduca la 3% din PIB pana in 2007, in pregatirea pentru adoptarea euro.
OECD avertizeaza ca reformarea sistemului de pensii ar putea costa peste asteptari, si mai atrage atentia si asupra nesigurantei cauzate de recentele schimbari efectuate asupra taxelor si a veniturilor bugetare.
OECD estimeaza un nivel al somajului in Slovacia de 16,6% anul acesta si o scadere de 15,5 % pentru anul viitor, iar in ceea ce priveste inflatia, se asteapta o scadere de la7,6% anul acesta la 3% in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO