Business Internaţional

OTP: Am putea lua in calcul o fuziune cu PKO daca statul polonez isi reduce controlul asupra bancii

OTP: Am putea lua in calcul o fuziune cu PKO daca statul polonez isi reduce controlul asupra bancii

Seful OTP Bank Sandor Csanyi a facut achizitii de peste un miliard de euro pentru a reduce dependenta bancii de piata ungara

20.12.2007, 18:59 28

Banca maghiara OTP si PKO, institutia financiara al carei actionar majoritar este statul polonez, au purtat in trecut o serie de tratative privind o eventuala fuziune, scrie Financial Times, citand o sursa din cadrul companiei maghiare.
Negocierile au fost insa intrerupte, iar OTP ia in considerare redeschiderea acestora numai in eventualitatea in care guvernul de la Varsovia isi va reduce semnificativ participatia detinuta in cadrul bancii poloneze. "Nu dorim ca statul polonez sa devina un actionar important al OTP", a declarat sursa maghiara. Executivul de la Varsovia detine 51,4% din actiunile PKO.
Un oficial al Ministerului polonez de Finante a declarat insa ca planul autoritatilor de a-si micsora participatia in cadrul OTP este "in curs de desfasurare", iar primul pas in acest sens va fi acela al numirii unui nou consiliu de conducere a bancii, actiune planificata pentru saptamana aceasta. Oficialul nu a facut insa nicio referire la posibilitatea unei fuziuni intre compania poloneza si OTP, miscare prin intermediul careia s-ar crea un jucator puternic pe piata financiara din regiune.
Totusi, un reprezentant al executivului polonez spune ca o eventuala fuziune intre cele doua companii "nu este lipsita de logica", din moment ce o asemenea actiune i-ar aduce grupului PKO o retea regionala puternica, in timp ce OTP ar fi protejata de posibilele oferte de preluare.
Unii analisti considera insa ca o fuziune intre cele doua banci este foarte putin probabila, avand in vedere ca privatizarea PKO ar putea atrage o serie de investitori strategici dornici sa plateasca sume semnificative pentru o participatie in cadrul bancii poloneze, pariind pe potentialul sau dupa restructurare.
OTP, care este unul dintre actionarii importanti ai companiei energetice maghiare MOL si una dintre primele zece institutii bancare din regiune, a anuntat recent ca intentioneaza sa-si extinda operatiunile din Romania, dupa o serie de actiuni similare pe pietele din Slovacia si Bulgaria.
De altfel, OTP a fost una dintre companiile care au licitat pentru preluarea pachetului de 51% din actiunile Bancii Comerciale Romane, dar institutia maghiara a fost descalificata, avand capital majoritar de stat.
Cea mai mare banca din Ungaria a cheltuit peste un miliard de euro in ultimul an si jumatate pentru a-si finanta extinderea pe pietele din Rusia, Ucraina, Serbia si Muntenegru, subsidiarele din Bulgaria, Slovacia si Romania fiind achizitionate in ultimii ani.
Insa, in urma cu doua luni, oficialii bancii au declarat ca vor sista achizitiile, cel putin pentru o perioada, concentrandu-se asupra consolidarii grupului.
OTP a raportat in cel de-al treilea trimestru un profit record, datorat, in principal, diviziilor sale externe.
Profitul net al bancii a urcat pana la 55,8 mld. forinti (219 mil. euro), fata de 53,6 mld. forinti (210 mil. euro) cat s-a inregistrat in perioada similara a anului trecut. Un sfert din veniturile bancii maghiare provin, de fapt, de la diviziile externe.
De asemenea, PKO a fortat extinderea operatiunilor din fostul spatiu comunist, la inceputul acestui an directorul general al companiei Rafal Juszczac declarand ca institutia pe care o conduce va incerca sa atraga un numar cat mai mare de polonezi care au emigrat tarile Uniunii Europene dupa 2004.
"In tarile UE exista aproximativ 1,5 milioane de polonezi care sunt clienti ai altor banci, iar in urmatorii cinci ani am putea atrage 10% din acestia", estima seful PKO.
PKO, care este ce mai mare banca din Polonia, si-ar putea pierde insa suprematia de pe aceasta piata in fata Pekao, a carei fuziune cu filiala locala a grupului italian UniCredit este programata pentru sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO