Business Internaţional

Razboi intre americani si cehi pentru Budweiser

21.02.2005, 00:00 1453

Doi dintre cei mai cunoscuti producatori de bere din lume, Anheuser-Busch si Budweiser Budvar, isi disputa drepturile asupra unor marci de bere cu renume, dintre care cele mai importante sunt Budweiser si Bud, scrie Financial Times.


Compania americana Anheuser-Busch isi bazeaza cererea pe faptul ca a produs pentru prima data o bere denumita Budweiser in 1876, inregistrand numele in 1878, in timp ce producatorul ceh care produce acum Budweiser Budvar a fost infiintat in 1895. De cealalta parte, cehii pretind ca aceasta bere a fost produsa pentru prima data in orasul Budweis (Ceske Budejovice) din Cehia inca de la infiintarea orasului in 1265.


Astfel, forma germanizata a numelui, care a fost folosita si inainte de 1895, nu este o simpla marca, ci reprezinta garantia originii acestei beri produsa din malturi cehe printr-un proces de fermentare special.


Intr-adevar, orasul este faimos tocmai pentru traditia sa indelungata in producerea berii.


Cehii evidentiaza faptul ca pe primele etichete folosite pentru ambalarea berii americane scrie ca "aceasta bere este produsa conform procesului Budweiser folosind cel mai bun hamei de Saazer si cele mai bune malturi de Boemia".


Insusi Adolf Busch, fondatorul companiei americane, a declarat intr-un tribunal din New York in 1894 ca scopul sau era "sa produca o bere de aceeasi calitate, culoare si gust ca si berea produsa in Budejovice sau Boemia", manifestandu-si respectul pentru traditia ceha in acest domeniu.


Berea vanduta in prezent de catre Anheuser-Busch cu numele "Budweiser" este foarte diferita de produsul original ceh, deoarece printre ingredientele folosite se numara si orezul, continutul de hamei este mai redus, iar procesul de fermentatie dureaza mai putin de 90 de zile.


In prezent, situatia acestei marci este destul de complicata. Anheuser-Busch are dreptul exclusiv de a folosi numele Budweiser si Bud in America de Nord (SUA, tarile din Caraibe, Mexic si Canada), in urma regretatei concesii facute de catre cehi in 1939.


Pe aceste piete, produsul ceh este vandut sub numele Czechvar. pe de alta parte, in Germania, Austria si Elvetia doar cehii au dreptul sa foloseasca numele Budweiser, in timp ce americanii trebuie sa foloseasca denumirea Anheuser-Busch Bud. In Rusia si Fransta, cehii folosesc Budweiser Budvar, iar americanii pot folosi Bud.


In Australia, Noua Zeelanda si Japonia, americanii folosesc liber atat Budweiser, cat si Bud, iar cehii sunt nevoiti sa foloseasca denumirea Budejovick Budvar.


Doar in Marea Britanie nu exista restrictii, ambele companii putand folosi liber orice denumire, cu riscul de a starni confuzie in randul consumatorilor. In acest moment, cele doua companii au procese in peste 30 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO