Business Internaţional

Stirile vor fi scrise de computere, in curand

Stirile vor fi scrise de computere, in curand
21.08.2006, 21:08 10

Mai intai a fost masina de scris, apoi faxul. Acum o agentie de stiri din SUA a gasit o modalitate de a inlocui oamenii care concep stirile cu calculatoare care indeplinesc aceeasi functie, scrie Financial Times.
Incepand din martie, agentia de presa Thomson Financial a inceput sa foloseasca calculatoare pentru a concepe stirile, rezultatele bune motivandu-i sa extinda implementarea acestei idei.
Calculatoarele lucreaza intr-un ritm atat de alert incat o stire despre profitul unei companii poate fi data publicitatii la 0,3 secunde dupa ce compania a afisat rezultatele. Folosind cifrele anterioare din baza de date a agentiei de stiri Thomson, calculatoarele spun daca o companie a inregistrat o crestere sau o scadere a profitului.
"Nu se pune problema costurilor, vrem sa oferim clientilor nostri informatii intr-un timp cat mai scurt pentru a ajuta la luarea imediata a deciziilor de afaceri", a spus Matthew Burkley, vicepresedinte in cadrul Thomson Financial. "Astfel reporterii nostri au mai mult timp pentru a gandi articolele complexe", a mai adaugat el. Burkley spune ca articolele concepute de calculatoare nu contin greseli. A mai adaugat ca sunt concepute intr-o maniera standard. "Ar trebui sa adaugam cateva cuvinte noi programului", a spus Burkley.
Thomson a inceput sa faca programe de calculator pentru diferite tipuri de stiri la preturi intre 150.000-200.000 de dolari (116.600-155.450 de euro) pentru un proiect, in incercarea de a ajunge din urma rivalii Bloomberg sau Reuters. Thompson a mai angajat sute de reporteri specialisti pentru a innoi subiectele pentru stiri.
Agentia Reuters a recunoscut ca a conceput stiri cu ajutorul computerelor, iar Bloomberg a negat acest lucru. Dorinta pentru viteza este reflectata de cresterea comertului virtual. Multe fonduri de investitii doresc cifre exacte care sa fie introduse in programe si folosite pentru activitati comerciale.
Majoritatea stirilor concepute de calculatoare ale agentiei Thomson sunt realizate in SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO