Business Internaţional

Suprematia Chinei, la doi pasi

18.10.2005, 19:19 15

Este oare China pe punctul de a deveni campionul economic al lumii sau este doar o tara in curs de dezvoltare cu cateva sute de milioane de saraci, se intreaba International Herald Tribune.

Probabil ca putin din amandoua. Cateodata este greu sa separi perceptia de realitate, dar exista suficiente argumente pentru care China detine suprematia pe pietele asiatice.

Banca Mondiala a clasat economia Chinei pe locul sapte in lume anul trecut. Chiar daca China va continua sa creasca cu aproximativ 8% pe an, iar Statele Unite cu sub 3%, statul asiatic nu va ajunge pe primul loc inainte de 2046. Daca ritmul anual de crestere va incetini la 6%, recuperarea va mai dura inca 20 de ani.

Exista insa si motive care sa ne faca sa credem ca ritmul de crestere se va incetini mai rapid. In momentul in care va incepe sa concureze direct cu Statele Unite ale Americii, Europa si Japonia la capitolele care necesita forta de munca specializata, de la dezvoltarea de terapii la producerea de nanotehnologie, va fi greu pentru economia Chinei sa se extinda prin imprumutarea unor tactici si tehnologii deja utilizate.

Standardul de viata al chinezilor este mult mai scazut decat cel al americanilor, europenilor sau japonezilor. Asa ca merita sa te intrebi de ce se discuta atat de mult pe aceasta tema.

Unul din motive are legatura cu un segment al clasei de mijloc care pare ca se dezvolta in zona urbana a Chinei pe seama statului. In luna august, conform Biroului National de Statistica, aproximativ 350 de milioane de persoane aveau un venit net de 129 de dolari (106,99 euro).

Cealalta explicatie este mult mai subtila. Datorita modului in care functioneaza piata, un jucator activ asa cum este China poate influenta preturile in moduri disproportionate.

Prima astfel de directie de actiune ar putea fi reprezentata de piata marfurilor pe care este dificil sa maresti oferta pe termen scurt. Daca un anumit client, spre exemplu, solicita o cantitate mai mare dintr-o marfa, pretul poate creste rapid. Pe termen lung, piata va reactiona si va oferi o cantitate mai mare, care se va justifica prin pret.

Cresterea considerabila a pretului petrolului din ultimii ani are intr-o oarecare masura legatura cu acest fenomen. Lumea se bazeaza foarte mult pe petrol, care este ieftin de extras din pamant. Insa pe masura ce preturi mai mari sunt disponibile, folosirea unor metode mai costisitoare de cautare se justifica.

Pe termen scurt, cererea Chinei a determinat ascensiunea preturilor, cu toate ca in al doilea trimestru al acestui an, China a contabilizat numai 8,5% din cererea mondiala pentru produsele din petrol, conform Departamentului american de Energie.

Cea de-a doua directie prin care China isi exercita influenta o reprezinta pietele financiare. Pentru a justifica riscurile, o investitie trebuie sa ofere un profit insemnat.

China a fost perceputa timp de mai multi ani, ca un climat financiar riscant, dar in ultimul timp investitiile de aici au adus un profit suficient de mare cat sa atraga investitorii.

Dar ce se va intampla in momentul in care China va deveni mai putin riscanta si va oferi aceeasi profitabilitate? Atunci lucrurile vor fi cu adevarat interesante.

Daca ar fi sa grupam tarile in functie de gradul lor de risc, in fiecare grup ar exista o oferta de bani care va depinde numai de rata profitabilitatii. In cazul in care acesta rata se va mari, statul respectiv va avea acces la o cantitate mai mare de bani.

In luna iulie a acestui an, Standard & Poor''s s-a alaturat celor de la Moody''s si Fitch Ratings care au majorat creditul Chinei, mult deasupra nivelului "junk". Intre timp, economia creste intr-un ritm alert, devenind tinta predilecta a investitiilor straine directe, in pofida dimensiunilor sale reduse.

"China a implementat mai multe masuri corecte in ultimul timp", a spus Vincent Kwan, economistul-sef din cadrul Hang Seng Bank. "Aceasta isi deschide piata si va gasi astfel noi concurenti pe piata interna", a continuat acesta.

"Cu toate ca au facut pasi importanti in directia reformelor economice si financiare, este nevoie de mai mult timp pentru a schimba intregul sistem, pentru ca este imposibil sa se intample peste noapte", a conchis economistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO