Business Internaţional

Ucraina, la confluenţa intereselor marilor puteri. De ce este importantă Ucraina?

Ucraina, la confluenţa intereselor marilor puteri. De ce...

Autor: Radu Bostan

02.03.2014, 19:21 3124

Situată la frontiera dintre Est şi Vest, Ucraina este un hub al gazelor naturale, un port la Marea Neagră şi un grânar pentru Europa şi China. Prinsă în lupta pentru influenţă a marilor puteri, cea mai bună şansă a fostei republici sovietice este să devină un pion valoros pentru cineva şi să primească astfel tratament special, scrie revista BusinessWeek.

De o parte se află Rusia, cu teritoriu şi interese în Europa şi în Asia. Ţara şi-a căutat mereu un rol şi în restul Europei, lucru pentru care are nevoie de Ucraina. "Fără Ucraina, Rusia nu mai este un imperiu eurasiatic", scria în 1998 politologul american Zbigniew Brzezinski. Preşedintele rus Vladimir Putin vrea ca Ucraina să facă parte din alianţa comercială a Uniunii Euroasiatice, nu din Uniunea Europeană. Baza flotei ruseşti de pe Marea Neagră este Sevastopol, un fost oraş rus care acum aparţine Ucrainei.

De altă parte stă Europa, care are nevoie de gaze naturale. Un sfert din cererea europeană vine de la ruşi. În 2013, gigantul Gazprom, controlat de stat, a vândut circa 160 miliarde de metri cubi europei, iar jumătate a traversat labirintul de conducte de sub pământul ucrainean. Aceleaşi conducte care încălzesc Europa alimentează şi uzinele ucrainene care produc oţel, produse chimice şi alte materiale industriale necesare Rusiei. "Ucraina este probabil mai integrată cu economia rusă decât orice altă fostă ţară sovietică", apreciază Edward Chow, senior fellow la Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale, din Washington.

Mai este şi China, pentru care Ucraina este locul de unde îşi acoperă apetitul de alimente şi energie. Împrumuturi de miliarde de dolari au venit din China în Ucraina pentru ca ţara să-şi dezvolte infrastructura de irigaţii şi instalaţii de gazeificare a cărbunelui, care ar permite Ucrainei să producă mai multă electricitate pe bază de cărbuni şi, astfel, să-şi reducă dependenţa de Rusia. În decembrie, fostul preşedinte ucrainean Viktor Yanukovici şi cel chinez Xi Jinping au semnat un tratat de cooperare în infrastructură, finanţe, tehnică înaltă şi aviaţie, pe lângă agricultură şi energie.

Confruntarea geopolitică se reduce la bani. Uniunea Europeană vrea Ucraina ca membru, însă nu încă. Nici vecinii din Polonia nu au de gând să salveze Ucraina, oferind ajutoare financiare care vor ajunge în ultimă instanţă la oligarhi. În schimb, Rusia a oferit Ucrainei credite de 15 miliarde de dolari pentru a o încuraja să intre în Uniunea Euroasiatică, dar izbucnirea conflictului politic la Kiev a făcut ca robinetul de bani să se închidă după plata unei tranşe de doar 3 miliarde.

Institutul Finanţelor Internaţionale, un organism care reprezintă marile bănci mondiale, estimează că Ucraina va avea nevoie de ajutor străin în valoare de 30 miliarde de dolari doar pentru a supravieţui anul acesta. Institutul consideră că un bailout din partea Fondului Monetar Internaţional ar fi condiţionat de reducerea subvenţiilor la gazele naturale pentru populaţie şi industrie şi de permiterea deprecierii grivnei pentru a atenua deficitul comercial. Problema este că asemenea măsuri ar fi atât de nepopulare încât orice guvern care le-ar lua ar pica instant.

Noua administraţie de la Kiev este eterogenă, formată din partide politice diverse, de la democraţi la naţionalişti, al căror singur punct comun este ura faţă de fostul preşedinte Yanukovici. Scindarea alianţei dintre aceste partide ar însemna o nouă perioadă de haos, iar Ucraina s-ar putea dezintegra. Preşedintele rus Vladimir Putin ar putea ca într-un an sau doi să se prezinte drept un "salvator" al Ucrainei, arată publicaţia americană.

Revoluţia Portocalie din 2004-2005 nu a adus nicio schimbare, puterea a rămas la oligarhi. Pentru cei care vor ca Ucraina să fie liberă şi democratică, spune Timothy Ash, economist specializat pe pieţe emergente la Standard Bank în Londra, "este acum ori niciodată."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO