Business Internaţional

Uraganul Charley provoaca dezastre in conturile companiilor de asigurari

18.08.2004, 00:00 134



Asiguratorii estimeaza ca uraganul Charley, cea mai puternica furtuna care a lovit Statele Unite in utimii zece ani, ar putea costa industria asigurarilor pana la 14 miliarde de dolari, informeaza BBC News.



Costurile trecerii uraganului Charley sunt estimate la 20 miliarde de dolari dintre care aproape jumatate vor fi achitati de companiile de asigurari. Air Worldwide, companie ce furnizeaza pentru asiguratori servicii de consultanta pentru managementul riscurilor legate de evolutia vremii, a estimat pentru acest caz daune asigurate cuprinse intre 6 si 10 miliarde de dolari, desi cifrele ar putea creste pe masura ce zonele afectate vor redeveni accesibile, facand posibila o evaluare mai exacta. Totusi, companiile de asigurari vor primi un ajutor din partea guvernului american, care a infiintat un fond special care urmeaza sa achite o parte din cheltuielile de reconstructie.



Charley a traversat Florida, distrugand unele comunitati locale si infrastructura unor regiuni populate si cu un ritm de dezvoltare foarte alert.



Va mai trece insa destul timp pana cand pagubele vor fi corect dimensionate. Dar oficialitatile statale au declarat ca cel putin 16 persoane au fost ucise si alte mii au ramas fara locuinte datorita vanturilor puternice. Charley este cel de-al doilea uragan ca si pagube provocate din istoria moderna a Statelor Unite dupa ce in 1992, uraganul Andrew a ucis 26 de persoane si a lasat asiguratorilor o factura de 20,3 miliarde de dolari, in afara celor cel putin 6 milioane de dolari ce au reprezentat daunele neasigurate.



Dupa episodul uraganului Andrew, majoritatea asiguratorilor au ridicat pretul asigurarilor de acest fel, deci primele au crescut, iar acest lucru este de asteptat sa se intample si acum.



Furtuna a provocat pagube substantiale si culturilor, in special celor de citrice, una dintre cele mai productive zone de productie fiind afectata. Producatorii au declarat ca este inca prematur sa estimeze dimensiunea pagubelor pentru aceasta industrie evaluata la 9 miliarde de dolari, aflata oricum intr-o perioada mai putin fertila datorita preturilor mici pentru fructe.



In 1993, statul Florida a constituit un fond propriu pentru daunele provocate de furtuni, care asigura o reasigurare cu costuri reduse pentru asiguratori, care trebuie sa achite anumite prime daca opereaza pe teritoriul acestui stat. Fondul acopera circa 10% din daunele pe care companiile de asigurari trebuie sa le plateasca in cazul pagubelor de peste 4,5 miliarde de dolari cauzate de uragane. Multi reasiguratori sustin insa suplimentar activitatea de asigurare in Florida.





Dimensiunea catastrofei



Chiar daca dimensiunea totala a cererilor de despagubire poate parea mare, influenta acestora asupra societatilor de asigurari va fi probabil mult mai redusa. Munich Re recunoaste ca furtuna ii va afecta rezultatul asteptat pentru acest an, iar Allianz estimeaza impactul asupra profitului la 61 de milioane de euro.



Desi daunele au fost mai mici decat se estimase initial, nivelul lor a speriat companiile mai mici de asigurari din Florida.



Explozia de putere a uraganului Charley si traseul sau surprinzator ce a inclus sudul Floridei la finalul saptamanii trecute a scutit de impact zona foarte populata din Tampa Bay. Cele mai multe pagube s-au inregistrat in regiunea cuprinsa intre Fort Myers si Orlando. Autoritatile au creat site-uri de internet unde au postat sfaturi pentru victime. Unul dintre ele sugereaza chiar ca pagubitii sa fotografieze interiorul si exteriorul locuintelor "avariate" pentru a avea o imagine cat mai fidela a daunelor. Raportarea imediata a pagubei este de asemenea importanta, la fel si separarea bunurilor afectate de cele neafectate de furtuna pentru a usura astfel examinarea de catre reprezentatantul societatii de asigurare.



Douazeci si cinci de diviziuni teritoriale au declarat zone calamitate, conform Agentiei Federale de Interventie in caz de Urgenta (FEMA), care afirma ca se vor acorda imprumututuri la dobanzi preferentiale, gratuitati si ajutoare din partea administratiilor locale. andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO