Business Internaţional

Vin veştile bune din Europa: Inflaţia din Regatul Unit scade la 10,5%, după ce în octombrie a atins maximul ultimilor 41 de ani

Vin veştile bune din Europa: Inflaţia din Regatul Unit...

Autor: Valeriu Dănilă

18.01.2023, 10:28 137

Inflaţia a scăzut la 10,5% în decembrie, în scădere faţă de 10,7% din noiembrie, a anunţat miercuri Biroul Britanic pentru Statistică Naţională (ONS). Un grup de economişti chestionaţi de Reuters estimase că indicele britanic al preţurilor de consum va ajunge la 10,5% în decembrie, în scădere faţă de maximul ultimilor 41 de ani, 11,1% atins în octombrie, scrie CNBC.

Agenţia a spus că cea mai mare parte a scăderii a venit din sectoarele transporturilor, îmbrăcămintei şi serviciilor, compensând creşterile în domeniul locuinţelor şi serviciilor casnice, alimente şi băuturi nealcoolice.

Ratele inflaţiei au crescut pe parcursul anului 2022, alimentate de creşterea preţurilor la energie, pe măsură ce sancţiunile occidentale împiedică accesul la aprovizionarea cu petrol şi gaze ruseşti. Premierul britanic Rishi Sunak a promis pe 4 ianurie să reducă la jumătate inflaţia generală din Marea Britanie pentru a „scădea costurile de trai şi a oferi oamenilor securitate financiară”.

Cel mai recent, Banca Angliei şi-a ridicat rata principală a dobânzii cu 0,5 puncte procentuale la 3,5% pe 15 decembrie. Pieţele financiare anticipează o nouă creştere la 4% când se va reuni pentru a determina următorii paşi de politică monetară pe 2 februarie, potrivit Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO