Companii

Brokerii lui Voiculescu, pe primul loc pe RASDAQ

01.06.2005, 19:55 12

Cea mai importanta tranzactie realizata pe Bursa Electronica RASDAQ in luna mai, preluarea Cometex de catre reteaua de magazine electrocasnice Altex, pentru suma de 265,3 mld. lei (7,3 milioane de euro), a determinat castigatorul lunii mai in topul brokerilor pe RASDAQ.

Rombell Securities, societatea de brokeraj care a intermediat aceasta tranzactie pentru Altex, domina topul brokerilor pe luna incheiata, cu un rulaj de 269,4 mld. lei (7,44 milioane de euro) si o cota de piata de 27,3%. Rombell este controlata de familia omului de afaceri Dan Voiculescu.

Rombell s-a plasat pe primul loc in topul brokerilor si pe clasamentul anului 2004 societatea intermediind atunci oferta de preluare a americanilor de la Cargill pentru actiunile Comcereal Alexandria.

Vanzarea societatii Cometex Suceava, care detine mai multe spatii comerciale in judetul Suceava, dintre care cel mai important este centrul comercial Bucovina, a tinut capul de afis in ultimele doua luni pe RASDAQ. Initial, Altex oferise un pret de 572.000 lei/actiune, insa a majorat ulterior oferta la 912.000 lei/actiune, pentru intregul pachet de actiuni al Cometex. In cursa s-au mai aflat alte doua companii: Celco Constanta si Winmarkt Bucuresti, controlata de catre fondul de investitii Broadhurst.

Aceasta tranzactie a propulsat Rombell Securities pe locul al patrulea in topul cumulat pe primele cinci luni ale anului, cu transferuri totale in valoare de 395,9 mld. lei (10,8 milioane de euro), reprezentand aproape 5,3% din totalul tranzactiilor realizate in aceasta perioada.

Pozitia a doua in top a revenit societatii de brokeraj BCR Securities, care a intermediat in luna mai tranzactii in valoare de 187,7 mld. lei (5,2 milioane de euro), reprezentand 19% din transferurile realizate luna trecuta. Reprezentantii societatii nu au dorit sa comenteze pe marginea acestor rezultate. In topul primelor cinci luni ale anului, BCR Securities ocupa locul 12, cu un rulaj cumulat de 224 mld. lei (6,1 milioane de euro) si o cota de piata de 3%.

Pe locul al treilea s-a clasat societatea de intermediere Vanguard, cu un rulaj de 69,3 mld. lei (1,9 milioane de euro), sau 7% din totalul tranzactiilor de pe piata. Surse din piata spun ca Vanguard a fost una dintre societatile care au intermediat pentru SIF Moldova vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut la Cometex. SIF Moldova a detinut 67,7% din actiunile societatii sucevene. In perioada ianuarie-mai, Vanguard a intermediat pe RASDAQ tranzactii in valoare totala de 246,3 mld. lei (6,7 milioane de euro).

Compania Romana de Investitii Investco a fost al patrulea broker de pe RASDAQ in mai, cu operatiuni in valoare de 45,8 mld. lei (1,27 milioane de euro). Cumulat, in primele cinci luni ale anului, societatea a intermediat transferuri in valoare de 153,3 mld. lei (4,2 milioane de euro), revenindu-i o cota de piata de 2%.

Topul cumulat pe primele cinci luni ale anului este dominat in continuare de catre societatea de brokeraj HTI Valori Imobiliare, care a intermediat in aceasta perioada tranzactii in valoare de peste 881 mld. lei (24 milioane de euro), revenindu-i o cota de piata de 11,7%. Acest rulaj ridicat se datoreaza insa tranzactiilor importante realizate cu actiunile producatorului de medicamente Biofarm in februarie si martie. In mai, HTI a ocupat locul 20, cu transferuri in valoare de 8 mld. lei (0,22 milioane de euro).

SSIF Broker Cluj si-a mentinut pozitia a doua in topul cumulat, cu tranzactii in valoare de 649 mld. lei (17,6 milioane de euro) si o cota de piata de 8,6%. In mai, brokerii acestei societati au intermediat transferuri insumand 38 mld. lei (un milion de euro), ocupand locul al saselea.

Podiumul primelor luni este completat de brokerii de la Alpha Finance Romania, care au intermediat operatiuni in valoare de 428 mld. lei (11,6 milioane de euro). Alpha Finance a realizat in mai tranzactii de 38,4 mld. lei (un milion de euro), ocupand locul al cincilea, cu o cota de piata de 3,9%.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe piata RASDAQ in luna mai s-a ridicat la 554,7 mld. lei (15,3 milioane de euro). Exceptand Cometex, cele mai importante tranzactii s-au realizat cu actiunile companiei de asigurari Asirom si cu titlurile societatii de confectii Braiconf Braila, ambele realizand rulaje de peste 22 mld. lei (0,6 milioane de euro). andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO