Companii

Cum să ai turism pe litoral cu 40.000 de pasageri pe aeroportul din Constanţa?

18.08.2010, 23:44 44

Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa a înregistrat untrafic de puţin peste 41.000 de pasageri în primele şapte luni aleanului, mai mult cu doar 2% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, potrivit oficialilor companiei.

Până la sfârşitul anului, reprezentanţii aeroportului aşteaptăun trafic de 95.000 de pasageri.

În timp ce aeroportul din apropierea litoralului românesc nuatrage nici măcar o sută de mii de turişti anual, aeroporturile dinstrăinătate de lângă staţiunile turistice de la mare primescmilioane de turişti anual. Un exemplu este aeroportul din Antalya,care a înregistrat 19 milioane de pasageri în 2008, potrivitultimelor date disponibile.

Cum se poate face turism pe litoralul românesc cu doar 40.000 depersoane care ajung la mare cu avionul?

"Turismul în general şi turismul de pe litoralul românesc aufost privite ca o glumă şi nu ca o industrie care poate genera banila bugetul de stat, poate crea locuri de muncă şi aşa mai departe.Acest lucru explică faptul că nu avem o strategie la nivel naţionalîn turism şi prin urmare un turist care vine din Capitală la mareface şase ore cu maşina", a declarat Paul Mărăşoiu, directorulgeneral al lanţului hotelier Golden Tulip pentru Europa de Est, ceoperează o unitate hotelieră şi pe litoralul românesc.

Cele mai multe hoteluri din staţiunile de la mare au operat cudoar jumătate din camere ocupate în timpul săptămânii. "Situaţiaeste critică, veniturile noastre sunt cu 15% mai mici decât cele deanul trecut şi cu 30% sub cele estimate", a spus şi Josef Goschy,proprietarul lanţului hotelier Unita Turism, ce operează mai multeunităţi la mare.

"Dacă nu există infrastructură feroviară, rutieră şi nicizboruri domestice operate de companiile aeriene, cum pot ajungeturiştii la mare?", spune Mărăşoiu.

Şi Anca Nedea, directorul general al hotelului de patru steleIaki din Mamaia, este de părere că pentru a atrage un număr maimare de turişti străini pe litoral este nevoie de sprijinulcompaniilor aeriene şi de un aeroport.

Pe aeroportul din Constanţa operează zboruri din Bucureşti şiCluj compania de stat Tarom, în timp ce din Timi şoara are cursecompania Carpatair, iar compania Ryanair are zboruri pe rute caPisa-Constanţa şi Bologna-Constanţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO