Business Hi-Tech

Alianta pan-europeana anti-Vodafone

02.10.2003, 00:00 21



Operatorul britanic de telefonie mobila mmO2 Plc a format o alianta cu mai multi competitori europeni, proiectul urmarind formarea unui serviciu international de telecomunicatii si imbunatatirea pozitiei companiilor in cadrul negocierilor cu furnizorii de echipamente.



Companiile de telefonie mobila se inspira din modelul aliantelor aeriene, incercand in acest fel sa faca fata rivalului Vodafone - cel mai mare grup de profil din lume dupa valoarea veniturilor, care este prezent pe 28 de piete din lume. Alianta mmO2 acopera noua state europene si un numar de peste 40 de milioane de abonati.



Companiile partenere sunt One (Austria), divizia Sunrise a TDC (Elvetia), compania Wind a grupului italian Enel, Telenor Mobil (Norvegia) si Pannon GSM (Ungaria), controlata tot de grupul Telenor, precum si operatorul spaniol Amena - aflat in componenta trustului Auna, printre actionarii caruia se numara grupul de utilitati Endesa (29,89%), banca Santander Central Hispano (23,5%) si societatea distribuitoare de electricitate Union Fenosa (18,7%). Divizia de telefonie mobila a mmO2 - care functioneaza sub brandul O2 - este prezenta in Marea Britanie, Irlanda si Germania.



Potrivit Financial Times, la discutiile anterioare formarii aliantei au mai participat si grupul olandez KPN si Bouygues (Franta), cele doua companii preferand, insa, sa nu adere la aceasta asociatie din primul val.



"Alianta va avea succes prin stabilirea unui singur reprezentant in fiecare tara, ceea ce va elimina complexitatea unei reprezentari multiple", a apreciat directorul mmO2, Rudi Groeger.



In luna aprilie, industria europeana de telecomunicatii a asistat la formarea unei aliante comerciale rivale, formate din Orange, divizie a France Telecom, T-Mobile a Deutsche Telekom, Telefonica Moviles din Spania si divizia TIM a Telecom Italia - principalii competitori ai Vodafone. Alianta lor mai este cunoscuta sub denumirea "cei trei T", dupa numele operatorilor fondatori din Germania, Spania si Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO