Business Hi-Tech

Un fals anunt doboara Emulex

28.08.2000, 00:00 17



Compania Emulex a devenit la sfarsitul saptamanii trecute victima uneia dintre cele mai mari fraude de pe Internet care a avut ca efect caderea cu 50% a valorii actiunilor firmei la bursa americana, relateaza Reuters.

Un comunicat de presa fals care a aparut pe serviciul de stiri online Internet Wire anunta demisia directorului executiv al companiei producatoare de echipamente pentru retele precum si rezultatele financiare revizuite de la profit la pierdere.

Falsul comunicat pentru presa mai anunta deschiderea de catre Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse a unei anchete asupra activitatii Emulex.

Anunturile au provocat imediat scaderea valorii actiunilor companiei cu aproximativ 50% pe piata NASDAQ.

Evenimentul a condus la aparitia unor critici extrem de aspre la adresa autoritatilor care supravegheaza activitatea NASDAQ si care au fost acuzate de a nu fi oprit suficient de repede tranzactiile cu tilturile companiei-victima. In plus, NASDAQ a fost criticata pentru ca nu reuseste sa intreprinda masurile necesare pentru asigurarea vehicularii unor stiri corecte referitoare la companiile cotate.

Viteza si proportia uriasa cu care au cazut titlurile companiei arata cat de vulnerabile sunt acestea in fata noului tip de ilegalitati produse prin intermediul Internetului.

Oficialii companiei online Internet Wire au declarat ca persoana care a trimis falsul anunt s-a recomandat ca fiind reprezentant al departamentului de relatii cu publicul din interiorul societatii Emulex. "Autorul ilegalitatii a reusit sa pacaleasca unul din angajatii nostri care receptioneaza stirile in cursul noptii", a declarat Mike Terpin, director executiv al nternet Wire.

Conducerea companiei victima, alarmata de reducerea cu 2,5 miliarde de dolari a capitalizarii de piata, a dat imediat o declaratie prin care intentioneaza clarificarea tuturor punctelor atacate de anuntul publicat pe Internet Wire. "Declaratiile rauintentionate sunt complet false", a precizat presedintele companiei, Paul Folino.

Efectul falsului comunicat nu ar fi fost atat de devastator daca nu ar fi aparut si pe site-urile Bloomberg si Dow Jones care utilizeaza Internet Wire ca sursa de stiri.

Internet Wire publica in fiecare luna mii de comunicate de presa ce provin de la companii cotate sau nu la bursele americane iar serviciile sale rivalizeaza cu cele oferite de companiile PR Newswire si BusinessWire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO