Business Hi-Tech

Utilizatorii asteapta finalizarea razboiului noilor formate DVD

14.08.2006, 19:14 14

Razboiul dintre formatele DVD Blu-ray si HD DVD ar putea determina utilizatorii sa-si piarda interesul pentru aceste tehnologii si sa astepte sa vada care va invinge pentru a o achizitiona, conform unui studiu realizat de compania britanica de cercetare a pietei Screen Digest.
Piata DVD-urilor din SUA, Europa si Japonia se va cifra la 39 de miliarde de dolari (aproximativ 30 mld. euro) in 2010, insa numai 11 miliarde de dolari (8,5 mld. euro) vor fi cheltuiti pentru DVD-uri de ultima tehnologie - Blu-ray sau HD DVD, conform analistilor Screen Digest.
Tehnologia Blu-ray este sustinuta de gigantul japonez Sony impreuna cu Matsushita si Philips, iar tehnologia HD DVD este promovata de Toshiba si Warner.
"Anvergura razboiului dintre cele doua consortii, precum si toata publicitatea generata de lupta dintre tehnologiile Blu-ray si HD DVD va taia apetitul utilizatorilor pentru DVD-urile de inalta definitie", este de parere Ben Keen, analist in cadrul companiei de cercetare Screen Digest.
Formatul DVD s-a consolidat intr-o industrie in valoare de miliarde de dolari pentru studiourile de film si cele de televiziune, mai ales pentru ca a oferit o alternativa fiabila pentru stocarea de filme, in comparatie cu traditionalele casete de tip VHS.
"In cazul noilor formate, avantajul este acelasi, insa utilizatorii nu stiu inca pe care anume sa isi axeze noile achizitii de echipamente IT", a spus Keen.
Problema este ca Blu-ray si HD DVD nu sunt compatibile, iar utilizatorii care ar opta pentru unul dintre aceste formate ar putea vedea un numar limitat de filme, produse prin intermediul tehnologiei respective.
De aici si motivul disputei dintre marii giganti IT, intrucat pe piata trebuie sa ramana unul dintre cele doua formate, asa cum s-a intamplat si in cazul casetelor video, unde invingator a fost formatul VHS, in defavoarea Betamax.
De asemenea, si retailerii sunt afectati de razboiul formatelor DVD si ezita sa aleaga pe care dintre acestea sa-l comercializeze, intrucat in cazul in care il selecteaza pe cel care va pierde lupta se vor confrunta cu mari pierderi financiare, scrie presa internationala.
Analistii de la Screen Digest sunt insa de parere ca cele doua formate DVD vor fi comercializate in paralel pe piata internationala, pana cand se va gasi o solutie prin care acestea sa fie combinate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO