Business Internaţional

Enrico Cuccia-bancherul mai important decat guvernul

05.07.2000, 00:00 17



Una din cele mai remarcabile personalitati ale scene financiare italiene, Enrico Cuccia - presedintele onorific al bancii de investitii Mediobanca- a murit la sfarsitul lunii trecute, la varsta de 92 de ani, marcand sfarsitul unei ere in finantele Italiei.

Fondatorul bancii italiene Mediobanca, care pentru o perioada a fost singura banca de investitii din Italia, Cuccia a jucat un rol important in toate afacerile semnificative incheiate in Italia in perioada de dupa al doilea razboi mondial. Puterea financiara imensa detinuta in pozitia de presedinte al Mediobanca l-a determinat pe fostul premier al Italiei, Giulio Andreotti, sa afirme ca "uneori, Cuccia era mai important decat guvernul Italiei".

Cuccia s-a nascut in Roma, fiind fiul unui functionar din ministerul de Finante. In 1930 a absolvit Facultatea de Drept si dupa o scurta incursiune in meseria de jurnalist, a inceput sa lucreze pentru banca centrala a Italiei, in Etiopia. Mai tarziu a devenit membru in conducerea Institutului pentru Reconstructie Industriala (IRI). IRI a fost infiintat in perioada Marii Crize, din anii '30, pentru a salva de la colaps principalele trei banci italiene, puternic afectate de perioada de recesiune. Institutul a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial si a devenit un grup gigant, detinut de stat si care controla cea mai mare parte a industriei italiene, oferind peste 600.000 de locuri de munca.

La varsta de 38 de ani, Cuccia devenea presedintele Bancii Comerciale Italiene (Comit) - una din cele trei mari banci controlate de IRI. S-a casatorit cu fiica presedintelui IRI, Albarto Beneduce si a renuntat la conducerea Comit cand Raffaele Mattioli, figura marcanta pentru finantele italiene, l-a recrutat pentru a infiinta Mediobanca - banca ce avea rolul de a finanta pe termen mediu si scurt industria italiana, activitate interzisa bancilor comerciale. Teoretic, Cuccia s-a retras de la conducerea Mediobanca in 1983, dar a continuat sa o conduca din umbra pana la sfarsitul vietii. Cuccia s-a folosit de pozitia sa pentru a deveni principalul pion al sectorului bancar italian. El a fost considerat creierul aliantei dintre Pirelli si Dunlop, al salvarii de la faliment a companiei Fiat - vanzand, in 1972, 10% din capitalul companiei catre Banca Libiano-Araba de Dezvoltare si rascumparandu-le dupa 10 ani. Ultima sa mare victorie a fost contributia, in 1999, la preluarea ostila de catre Olivetti a Telecom Italia.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO