Business Internaţional

Rusii se tem de petrolul irakian

11.06.2003, 00:00 11



Vicepremierul rus Viktor Kristenko considera ca majorarea excesiva a exporturilor irakiene de petrol ar putea afecta activitatea piata mondiala, fiind de preferat ca Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa-si pastreze ca si in trecut rolul cheie pe piata internationala.



Intr-un interviu acordat publicatiei saptamanale Itogi, Kristenko a aratat ca schimbarea regimului de la Bagdad a avut pana acum un impact limitat asupra pietelor mondiale. El a adaugat insa ca, pe termen lung, acest lucru se poate schimba dramatic.



"Statele prezente pe piata titeiului nu vor fi afectate prea mult de reluarea exporturilor irakiene, la capacitatea anterioara de productie de aproape 1,5 milioane de barili pe zi. Dar situatia va fi cu totul alta daca aceasta tara va depasi aceasta cantitate. Vorbim despre o capacitate potentiala de sase milioane de barili pe zi, estimata pentru perioada 2006-2008", a aratat oficialul de la Moscova.



Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, dupa Arabia Saudita. Productia sa este de 8,2 milioane de barili pe zi, din care patru milioane de barili sunt exportati.



"Pentru ca Irakul face parte din OPEC, influenta Statelor Unite asupra acestei organizatii ar putea creste, fapt care s-ar putea reflecta si asupra activitatii exportatorilor din Rusia", a apreciat oficialul rus.



Cu toate acestea, el si-a exprimat indoiala cu privire la diminuarea rolului OPEC pe plan international. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO