Business Internaţional

Tarile baltice se afunda in recesiune

13.11.2008, 16:09 30

Economia Estoniei a suferit cea mai puternica contractie din ultimii 14 ani in cel de-al treilea trimestru al anului, pe fondul scaderii cheltuilelilor consumatorilor si a productiei industriale, care a adancit recesiunea tarii baltice, scrie Bloomberg. Economia s-a contractat cu o rata anuala de 3,3%, inregistrand cel mai mare declin din cel de-al treilea trimestru al anului 1994 incoace. In cel de-al doilea trimestru, economia Estoniei a suferit o scadere de 1,1%. PIB-ul Estoniei a scazut cu 1% fata de trimestrul anterior.
"Indicatorii economici au continuat sa se deterioreze inca din timpul lunilor iulie si septembrie", a declarat Anssi Rantala, economist la Nordea Bank din Finlanda. Reducerea consumului, prabusirea sectorului manufacturier si scaderea investitiilor in proprietati au cauzat declinul economiilor din Estonia, Lituania si Letonia, dupa o perioada caracterizata printr-un avant al imprumuturilor, determinat de integrarea statelor in Uniunea Europeana in 2004. Economia Letoniei a scazut cu 4,2% in cele trei luni incheiate in septembrie. Cresterea economica a Lituaniei a incetinit pana la 3% in cel de-al treilea trimestru al anului fiscal.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO