Business Internaţional

Volkswagen se concentreaza pe relansarea activitatilor din SUA si China

02.08.2005, 18:47 11

Producatorul german de masini Volkswagen va restructura operatiunile sale din Statele Unite si China, piete considerate extrem de importante, dar care aduc pierderi grupului, relateaza Financial Times.

Potrivit lui Bernd Pischetsrieder, directorul executiv al celui mai mare fabricant de automobile din Europa, obiectivul de a rentabiliza activitatile din SUA, incepand din 2006 este "imposibil", in timp ce planul de extindere pe piata chineza va fi suspendat pe perioada de restructurare.

In China, VW va trebui sa reduca forta de munca prin plecari voluntare si sa aplice masuri suplimentare legate de reducerea cheltuielilor cu forta de munca, pentru a-si atinge obiectivul de profit de 5,1 miliarde de euro inainte de impozitare pana in 2008.

In SUA, Volkswagen isi propune sa imbunatateasca reteaua de distributie, sa mareasca numarul de componente si sa creasca productia la fabrica din Mexic, unicul centru de productie detinut in zona aflata sub influenta americana.

Pozitia de lider al pietei detinuta de Volkswagen in China s-a erodat in ultimii ani, in timp ce compania a inregistrat pierderi in SUA din cauza cursului slab al dolarului si a gamei nesatisfacatoare de modele.

VW a raportat vineri un declin al profitului de 6,7% aferent celui de-al doilea trimestru al anului datorita unor imprejurari deosebite, dar a linistit investitorii cu datele operationale solide si cu vanzarile in crestere din Europa.

Producatorul modelelor Skoda, Audi, Lamborghini, Bentley si SEAT, a castigat 333 de milioane de euro in acest trimestru, in scadere de la 357 de milioane de euro cat a inregistrat anul trecut. Vanzarile perioadei care s-a incheiat pe 30 iunie au crescut cu aproximativ 6 procente, la 24,89 mld. euro, de la 23,50 mld. euro, pe fondul cererii europene mai solide care a compensat declinurile din SUA si China.

La inceputul acestui an, Volkswagen a aprobat discounturi de peste 10% la unele din modelele sale cele mai populare.

Cu toate acestea, vanzarile din America de Nord au avut de suferit, insa mai multi executivi au dat vina pe problemele de calitate si pe introducerea cu intarziere a modelului imbunatatit Jetta.

"Ne-am confruntat cu probleme serioase la fabricile noastre din Mexic", a spus Bernd Pischetsrieder, director executiv al VW. "Dar si situatia din SUA ramane in continuare dezastruoasa", a adaugat el.

In primul semestru al anului, in SUA, pierderea operationala a companiei s-a majorat la 596 mil. euro, de la 503 mil. euro, cu un an inainte.

In China, profitul operational a scazut la 23 mil. euro de la 251 mil. euro, iar oficialii VW au declarat ca isi vor restructura operatiunile de aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO