Eveniment

AVAB a ajuns cu recuperarea crantelor si la firme ale parlamentarilor PSD

21.08.2003, 00:00 18



Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a demarat o serie de actiuni judiciare impotriva parlamentarilor PSD Traian Rece si Dorin Lazar Maior pentru recuperarea datoriilor inregistrate de firmele acestora fata de AVAB.



Astfel, la cerea Autoritatii, Tribunalul Brasov a dispus ca asociatii societatii Iazoo Impex Brasov, respectiv Dorin Lazar Maior, Eduard Dutu si Maria Albert, sa achite din averea personala suma de 15 miliarde de lei (circa 440.000 de dolari), reprezentand datoriile inregistrate de aceasta societate la AVAB, pentru creditele contractate in anii anteriori de la Bancorex si Banca Agricola.



"AVAB atrage atentia tuturor celor care se regasesc in aceeasi situatie ca si cei sanctionati ca savarsirea acestor fapte va fi pedepsita ca atare. Pana la recuperarea integrala a datoriilor catre stat, averile personale ale administratorilor vor fi supuse sechestrului judiciar, prin instantele de judecata", a spus Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale de Control (ANC), care are in subordine AVAB.



In ceea ce-l priveste pe senatorul PSD Traian Rece, AVAB a anuntat ca a declansat procedura de executare silita importiva societatii acestuia - Club 21 Perfect - pentru recuperarea unei creante de aproximativ 27.000 de dolari.



Aceasta nu este singura masura luata impotriva senatorului Traian Rece. Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a anuntat ieri ca a hotarat sa nu acorde mandat comisiei de negociere pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare de actiuni la societatea IMUM Medgidia, cu Traian Rece. Parlamentarul PSD a depus singura oferta pentru preluarea societatii din Medgidia. APAPS spune ca va relansa societatea la privatizare in cel mai scurt timp posibil.



"Am un singur mesaj catre cei care au incalcat legea si au furat de la stat: nu puteti sa va ascundeti de control. Am spus-o si o repet pana cand toata lumea se va hotari sa o ia in serios. Nimeni nu este de neatins", a mai spus Blanculescu.



ANC a anuntat la inceputul saptamanii ca, prin institutiile pe care le coordoneaza - Garda Financiara, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in colaborare cu Politia Economica - Financiara din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, porneste o operatiune de anvergura "deosebita" pentru identificarea si combaterea marilor acte de evaziune fiscala.



"Finalitatea acestei actiuni este recuperarea la bugetul de stat a unor sume cuprinse intre doua si patru miliarde de dolari annual", a spus Blanculescu.



De altfel, incepad din 29 august, va intra in vigoare noua lege de combatere a evaziunii fiscale care aduce pedepse cu inchisoare de pana la 8 ani si amenzi de 100 de milioane de lei pentru persoanele juridice si 30 de milioane de lei pentru persoanele fizice. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO