Eveniment

O vizita istorica la Bucuresti

04.04.2005, 20:20 30

Mai 1999 este o data istorica nu doar pentru romani, ci si pentru Bisericile crestine. A consemnat in anale prima vizita a unui Papa intr-o tara ortodoxa, in Romania, cea mai numeroasa dupa cea rusa.
Venirea lui Ioan Paul al II-lea a fost rezultatul unor indelungi negocieri purtate intre statul roman si Biserica Ortodoxa, de o parte, si Vatican de cealalta parte. Romania avea de doi ani un ambasador la Sfantul Scaun, primul dupa 1948, anul in care autoritatile comuniste au interzis cultul greco-catolic. Autoritatile romane de la acea vreme, reprezentate de presedintele Emil Constantinescu si premierul Radu Vasile, i-au convins pe inaltii prelati ortodocsi de la Bucuresti sa lase deoparte reticenta pe care o avusesera in privinta unei prezente papale in Romania. Papa isi manifestase intentia de a vizita Bucurestiul imediat dupa caderea regimului comunist.
Momentul vizitei venea dupa dispute inca neclarificate intre ortodocsi si greco-catolici, carora li s-au confiscat cladirile de cult si proprietatile si care nu au fost nici pana astazi restituite decat partial.
Inainte de venirea la Bucuresti a Suveranului Pontif, Vaticanul a anuntat ca greco-catolicii au de primit inapoi 1.800 de edificii de cult, in conditiile in care, dupa statisticile pontificale in Romania traiesc un milion de greco-catolici. Statul roman a anuntat la recensamintele de dupa ''90 existenta a circa 200.000 de credinciosi ai acestui rit unitarian cu Roma.
Vaticanul ar fi dorit ca vizita Papei Ioan Paul al II-lea sa aiba un caracter pastoral, insa Biserica Ortodoxa a acceptat doar statutul unei vizite ecumenice. Cu alte cuvinte, Papa Ioan Paul al II-lea ar fi dorit sa aiba posibilitatea sa se deplaseze in tara, in diocezele catolice si greco-catolice, la credinciosii care au capul bisericii la Roma, in timp ce ortodoxia romana a impus ramanerea la Bucuresti a Papei.
Au fost momente de gratie pentru catolicii romani, care au avut posibilitatea sa participe la doua slujbe, alaturi de ortodocsi, ambele tinute de catre Sfantul Parinte si de catre Patriarhul Teoctist.
La incheierea vizitei, Vaticanul a anuntat ca Papa Ioan Paul al II-lea doreste sa revina in Romania, cel mai probabil in anul 2001, pentru o vizita pastorala. Era dorinta Papei de a participa la comuniunea dintre bisericile crestine, iar acest "vis", cum denumea sanctitatea sa una dintre prioritatile pontificatului sau, ar fi fost posibil la inceputul Mileniului III.
Chiar daca a ramas un vis neimplinit, un prim-pas a fost facut atunci, in 1999. A urmat o alta vizita istorica si ecumenica, tot in spiritul comuniunii bisericilor despartite de Marea Schisma, din 1054, in Ucraina. Din pacate, o alta dorinta fierbinte a lui Ioan Paul al II-lea, aceea de a fi invitat de Patriarhul Rusiei la Moscova, cea mai numeroasa biserica ortodoxa, nu a fost posibila niciodata pe parcursul vietii sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO