Eveniment

PwC si Darian, in finala la Fondul Proprietatea

22.01.2008, 19:51 22

Din cele patru companii de evaluare care au cumparat caietul de sarcini pentru evaluarea activelor detinute de Fondul Proprietatea, numai PricewaterhouseCoopers si Darian Rom Suisse au inaintat oferte concrete.
"Caietul de sarcini a fost cumparat de patru firme, dar numai doua dintre acestea au depus oferte. In maximum trei zile, dupa analiza ofertei tehnico-economice, va fi selectat evaluatorul", a declarat pentru Mediafax Emanoil Negut, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea (CSFP).
Fondat in decembrie 2005 ca o solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, FP ar putea fi listat la BVB in vara acestui an, dupa evaluarea activelor detinute si angajarea unui consultant privind listarea la bursa.
Unul dintre motivele pentru care numai doua companii de evaluare au depus o oferta concreta este si complexitatea sarcinilor, capitalul social la infiintarea FP fiind de circa patru miliarde de euro, Fondul detinand participatii in mai multe companii mari, printre care Petrom, Transelectrica si Transgaz.
"Caietul de sarcini este unul deosebit de complex, fiind vorba despre o cantitate mare de munca. Este posibil ca CSFP sa aleaga ambele firme de evaluare pentru acest proces, in functie de punctajele pe care le obtine fiecare", a declarat pentru ZF Adrian Crivii, managing partner si actionar majoritar al Darian Rom Suisse.
Activele FP au fost evaluate si in luna septembrie, de catre firma Finevex, oficialii fondului declarand inca de atunci ca se va organiza in continuare o licitatie privind evaluarea exacta a valorii de piata a activelor, valoare care sa cuprinda si creantele respectivelor societati.
Actionarul majoritar al Fondului Proprietatea este statul roman, prin Ministerul Economiei si Finantelor, in timp ce un pachet de 11,26% se afla in posesia unui numar de circa 3.000 de persoane private, conform datelor din decembrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO