Business Hi-Tech

Telefonul istet ia locul organizatorului in buzunarul omului de afaceri

03.02.2004, 00:00 18

Telefoanele "inteligente" - cunoscute mai degraba sub denumirea de smartphones pentru ca reunesc in aceeasi carcasa si functiile unui celular dar si pe cele ale unui mic computer portabil - musca tot mai mult din piata organizatoarelor personale, aflata si asa in declin.
In timp ce vanzarile mondiale de PDA-uri (organizatoare personale, Personal Digital Assistant) au scazut cu 5,3% anul trecut, un numar tot mai mare de consumatori opteaza pentru smartphones si telefoanele mobile cu functii mai complexe, indica un studiu realizat de compania de cercetare Gartner.
Potrivit analistilor, numarul total al PDA-urilor comercializate anul trecut s-a ridicat la aproape 11,5 milioane. In anul anterior, numarul lor era de peste 12 milioane.
"Spre sfarsitul lui 2004, telefoanele inteligente vor avea un impact negativ asupra segmentului low-end (preturi mici, performante modeste a€“ n.r.) al pietei organizatoarelor personale. Tot mai multi utilizatori individuali vor considera drept suficiente functiile de organizare si de accesare a Internetului de pe smartphones", spune Todd Kort, analist la Gartner. Prin 2005, telefoanele inteligente vor juca un rol foarte important si pe piata enterprise.
Impactul major il vor resimti companiile ale caror produse lucreaza cu sistemul de operare Palm si ai caror clienti le-au cumparat pana acum mai mult pentru functiile de organizare pe care le includeau. Analistii cred insa ca si cota de piata a organizatoarelor cu sistem de operare Microsoft se va eroda chiar daca anul trecut a fost unul bun pentru acest segment.
Potrivit studiului Gartner, in 2003, lider pe piata organizatoarelor a ramas tot PalmOne cu aproape 4,2 milioane de unitati vandute dar cota sa de piata a scazut simtitor de la 42,5% cat avea in 2002 la 36,4%. In 2002, compania vanduse 5,1 milioane de PDA-uri.
Puternic a urcat Hewlett-Packard care si-a asigurat pozitia secunda in topul producatorilor, cu 2,3 milioane de organizatoare comercializate si o cota de 19,9% pe 2003. In urma cu un an, HP avea numai 13,4% din piata.
Pe pozitia a treia regasim producatorul japonez Sony cu o cota de 12,2% si vanzari de 1,4 milioane de exemplare.
Un salt interesant a facut firma canadiana Research in Motion care a vandut in 2003 un numar de 603.175 organizatoare Blackberry, sporindu-si astfel cota de piata de la 2,3% la 5,3%. Cel mai spectaculos urcus l-a avut insa Dell, companie situata pe pozitia a cincea in top dar a carei cota de piata a crescut intr-un singur an de la 0,6% la 5,1%. Dell a vandut in 2003 cu 656,5% mai multe organizatoare decat in 2002, adica 582.500 de exemplare.
Regiunea Asia-Pacific a contribuit cel mai mult la declinul pietei organizatoarelor personale. Numarul PDA-urilor comercializate in 2003 aici a scazut cu 30% raportat la 2002. In Europa Occidentala s-a inregistrat o crestere cu 12% fata de 2002 in timp ce piata americana a contribuit cu mai mult de jumatate la vanzarile globale.
Un studiu similar a realizat si IDC, o alta companie importanta de cercetare a pietei. Potrivit acesteia, vanzarile de echipamente handheld, au crescut usor in ultimul trimestru al anului trecut dar la nivelul lui 2003 au inregistrat un declin de 18%.
Mai pesimisti decat colegii lor de la Gartner, analistii IDC estimeaza ca, in 2003, s-au vandut la nivel mondial 10,4 milioane de echipamente handheld. In 2002, potrivit aceleesi surse se comercializasera 12,6 milioane de exemplare.
IDC nu ia in calcul echipamentele care au si functii de telefon mobil ci numai organizatoarele normale si pe cele care se pot conecta wireless la Internet.
In clasamentul IDC, tot PalmOne este lider de piata cu 3,95 milioane de echipamente vandute in 2003 care i-au asigurat o cota de 38,1%. Pe locul al doilea se afla HP cu o cota de 22% si vanzari de 2,28 milioane de handheld-uri, urmata de Sony si Dell cu 13,4%, respectiv, 5,9% din piata. Pe pozitia a cincea se afla Toshiba.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO